7456 Sayılı Kanun ile Vergi Mevzuatında Yapılan Değişiklikler

image
image
image
image
image
image
image

VERGİ SİRKÜLERİ- 2023/9

Bugünkü(15.07.2023) Resmi Gazetede yayımlanan 7456 sayılı Kanun ile vergi mavzuatında yapılan yenilik ve değişikliklere ilişkin açıklamalar aşağıdaki gibidir:

  1. Kurumlar Vergisi(KV) Oranları:

Kurumlar Vergisi Kanununun 32 nci maddesinde yer verilen kurumlar vergisi oranları;

  1. Bankalar, 6361 sayılı Kanun kapsamındaki şirketler, elektronik ödeme ve para kuruluşları, yetkili döviz müesseseleri, varlık yönetim şirketleri, sermaye piyasası kurumları ile sigorta ve reasürans şirketleri ve emeklilik şirketlerinin kurum kazançları için %30,
  2. Diğer mükellefler için %25 olarak değiştirilmiştir.

Yeni düzenleme ile kurumların ihracattan elde ettikleri kazançlarına uygulanan kurumlar vergisi indirim oranı %1 den %5 e çıkarılmıştır. Buna göre ihracattan edilen kazançlara %20 oranında KV uygulanacaktır.

Yeni KV oranları 1/10/2023 tarihinden itibaren verilmesi gereken beyannamelerden başlamak üzere; kurumların 2023 yılı ve izleyen vergilendirme dönemlerinde elde edilen kazançlarına uygulanacaktır. Buna göre 2023/3 dönem geçici vergi döneminden itibaren yeni KV oranlarının uygulanması gerekmektedir.

  1. Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi:

Kanunun yayımlandığı tarih itibariyle I, IA, II ve IV sayılı tarifelere göre vergiye tabi olan ve 31.12.2023 tarihine kadar ilgili sicillere ilk defa kayıt ve tescil edilecek taşıtlar 1 defaya mahsus olmak üzere 2023 yılında tahakkuk eden MTV kadar ek MTV’ye tabi olacaktır. Ödemeler iki taksit halinde yapılacak olup, ilk taksit Ağustos/2023 ayı sonuna kadar ikinci taksit ise Kasım/2023 ayı sonuna kadar ödenecektir. 

MTV Kanununda yer verilen istisnalar bu ek MTV için de aynen geçerli olacaktır. Ayrıca 06.02.2023 tarihi itibariyle mücbir sebep hali ilan edilen yerlerde kayıt ve tescilli olan araçlar ek MTV den istisna olacaktır.

  1. Taşınmazların Satışına İlişkin İstisnaların Kaldırılması:

Kurumların aktifinde en az 2 tam yıl süreyle bulunan taşınmazların satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimler KDV Kanununun 17/4-r maddesine göre KDV’den istisnaydı. Ayrıca bu taşınmazların satışından elde edilen kazancın %50’si Kurumlar vergisinden istisna tutulmaktaydı. Yapılan düzenleme ile hem KDV istisnası hem de Kurumlar Vergisi istisnası tamamen sonlandırılmıştır.

Yeni Kanun düzenlemesinde ek maddeler ihdas edilerek, ilgili maddelerin yürürlük tarihinden önce kurumların aktifinde yer alan taşınmazların;

  1. Satışında KDV istisnası devam etmekte, (KDVK Geçici Madde 43)
  2. Satışından elde edilen kazanca uygulanan istisna oranı %25’e düşürülerek devam etmektedir. (KVK Geçici Madde 16)

Yeni Kanun düzenlemesi ile, KVK’nun 19/3-b maddesi ile kısmi bölünme kapsamına alınabilen taşınmazlar, bundan sonra başlı başına kısmi bölünmeye konu edilemeyecektir. KVK 5/1-e ve KDVK 17/4-r maddelerinde yapılan düzenlemelere paralel olarak yapılan bu düzenleme ile taşınmazların satışı ve bu satışlardan elde edilen kazanç, istisna uygulanmaksızın vergilendirilmiş olacaktır.

Taşınmazların kısmi bölünmeye konu edilemeyeceğine ilişkin madde düzenlemesinin yürürlük tarihi 01.01.2024 iken diğer madde hükümleri Kanunun yayım tarihi itibariyle yürürlüğe girecektir. 

  1. Yatırım Fonlarından Elde Edilen Gelirlere İlişkin İstisnanın Kaldırılması:

KVK’nun 5/1-a maddesinde yapılan değişiklik ile kurumların, girişim sermaye yatırım fonu katılma payları ile girişim sermaye yatırım ortaklıklarının hisse senetlerinden elde edilen gelirlere uygulanan istisna hariç olmak üzere diğer yatırım fonu ve ortaklıklarından elde edilen gelirlere yönelik sağlanan istisnaya son verilmiştir. 

Önceki uygulamada; portföyünde yabancı para birimi cinsinden varlık ve altın ile diğer kıymetli madenler ve bunlara dayalı sermaye piyasası araçları bulunan yatırım fonları hariç olmak üzere kurumların, tam mükellefiyete tabi yatırım fonu katılma paylarından elde ettikleri kâr payları ve katılma paylarının fona iadesinden doğan gelirler ile katılma paylarının 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 279 uncu maddesi kapsamında değerlenmesinden kaynaklanan değer artış kazançları kurumlar vergisinde istisnaydı.

Yeni düzenleme ile yatırım fonlarından elde edilen gelirlere uygulanan istisna, sadece girişim sermaye yatırım fonu katılma payları ile girişim sermaye yatırım ortaklıklarının hisse senetlerinden elde edilen gelirlere uygulanacaktır.

Düzenleme hükmü, Kanunun yayımlandığı tarihten itibaren iktisap edilen yatırım fonu katılma payları için uygulanacaktır. Daha önce iktisap edilmiş olan fonlar için eski madde hükmü geçerli olacaktır.

  1. Afetzedelere Bağışlanacak Konutların İnşasına Yönelik KDV İstisnası:

Katma Değer Vergisi Kanununa eklenen Geçici 44 üncü madde ile; 6/2/2023 tarihinde meydana gelen depremler nedeniyle genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile imzalanan protokol kapsamında afetzedelere bağışlanacak konutların inşası dolayısıyla kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına yapılan teslim ve hizmetler, 31/12/2024 tarihine kadar katma değer vergisinden müstesna olacaktır.

Bu kapsamda yapılan teslim ve hizmetler nedeniyle yüklenilen vergiler, vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan vergiden indirilecek, indirim yoluyla telafi edilemeyen vergi KDVK nun 32 nci maddesi hükmü uyarınca mükellefin talebi üzerine iade edilecektir.

İstisna kapsamına girecek teslim ve hizmetleri tanımlamaya, istisna ve iadeye ilişkin usul ve esasları belirlemeye Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkili kılınmıştır.

İlgili Kanun Düzenlemesine ulaşmak için TIKLAYINIZ

Dökümanlar